Home » Интервју са учитељем ТМ

Интервју са учитељем ТМ

Владимир Чобић је учитељ трансценденталне медитације из Београда

ШТА ЈЕ ТО ТРАНСЦЕНДЕНТАЛНА МЕДИТАЦИЈА?
Трансцендентална медитација (ТМ) је једноставан, природан и лак начин да се добије највише од живота. То је древни, вековима потврђени поступак за развој свих умних и телесних могућности које човек добија рођењем. Какво год да је рођење, на било ком месту и у било којим околностима, особа која редовно упражњава ТМ извући ће максимум из датог окружења у датим околностима. Другим речима, ТМ вам омогућава да засијате СВОЈИМ пуним сјајем. Наравно, сјај челика и сјај злата нису подједнаки; ТМ не претвара челик у сребро или злато, али омогућава челику да блиста најсјајнијим челичним сјајем, сребру најсјајнијим сребрним сјајем итд. Дакле, извлачите максимум из себе и околине.

КОЛИКО ДУГО СТЕ УЧИТЕЉ?
Учитељ ТМ сам постао 1994 године на Криму, тадашња Украјина, садашња Русија.

КАКО СЕ ПОСТАЈЕ УЧИТЕЉ?
Учитељ ТМ се постаје лако. Потребна је само јасна жеља да се постане учитељ ТМ и затим се све одвија само од себе.

ЗБОГ ЧЕГА СТЕ ОДЛУЧИЛИ ДА ПОСТАНЕТЕ УЧИТЕЉ ТМ?
Хтео сам да сазнам све у вези ТМ и духовног развоја, да сакупим што више знања, па је обука за учитеља била логичан корак.

АКО ЈЕ ТЕХНИКА ТАКО ЈЕДНОСТАВНА, ЗАШТО ТТЦ ТРАЈЕ ТАКО ДУГО?
Техника паљења сијалице притиском на прекидач је толико једноставна да чак и мало дете може да укључи светло. Међутим, да би неко производио и уводио струју и омогућио детету да притисне прекидач, обично мора да заврши неколико година школовања. Једна ствар је знати нешто, а сасвим друга пренети своје знање и научити неког истој ствари.

ДА ЛИ БИСТЕ ПОНОВО КРЕНУЛИ ИСТИМ ПУТЕМ?
Свакако да бих. Има ли лепшег и бољег пута?

ЗАШТО СЕ ПОДУЧАВАЊЕ ТЕХНИКЕ ТМ НАПЛАЋУЈЕ?
Зашто наставници и професори, тренери итд. примају плату за свој рад? Било шта да добијеш у животу, мораш нечим да платиш. Најлакше и најбезболније је када плаћаш новцем.

КОМЕ БИСТЕ ПРЕПОРУЧИЛИ ТМ И ЗБОГ ЧЕГА?
Свима због свега. ТМ развија све стране живота, као што једноставан поступак заливања и прихрањивања корена дрвета развија све делове дрвета одједном: хиљаде листова, стотине грана, хиљаде цветова и плодова, стабло, кору… све то бива исхрањено, унапређено, ревиталисано једним потезом. Слично, безазленим поступком трансцендирања, све наше мисли, замисли, дела, односи, подухвати и плодови рада бивају оплемењени, ојачани, обогаћени. И тако је то у случају сваког људског бића које редовно користи ову технику. Зато ”свима због свега”.

2024 © Dejan Zoksimovski