Home » Transcendentalna meditacija » Kako da naučite transcendentalnu meditaciju?

Kako da naučite transcendentalnu meditaciju?

Kako naučiti transcendentalnu meditaciju

Izvor: stm.rs

Tehnika TM se uči lako, jednostavno, prirodno i bez napora. Vežba se po 20 minuta ujutro i uveče, udobno sedeći zatvorenih očiju. TM nije religija ili filozofija niti zahteva promenu životnog stila. Prenosi se isključivo usmenim putem, na sistematizovanom kursu koji vodi kvalifikovani učitelj TM.

Posle završenog osnovnog kursa obezbeđen je niz besplatnih provera ispravnosti vežbe koje traju po oko 30 minuta i na početku se preporučuju jednom nedeljno, a kasnije jednom mesečno ili po potrebi.

Svako ko poseduje normalno zdravlje može lako naučiti ovu tehniku, nezavisno od koeficijenta inteligencije, obrazovanja, uzrasta, pola, rase ili vere.


Tehnika transcendentalne meditacije uči se na uvodnom kursu tokom sedam osnovnih koraka koji se mogu proći za šest dana. Radi postizanja maksimalnih dobrobiti u najkraćem roku, dostupno je mnoštvo pratećih aktivnosti.


Faza 1 – prvih sedam koraka

Prvi korak

Uvodno predavanje: Vizija mogućnosti koje pruža TM program – razvoj mentalnog potencijala, zdravlja i međuljudskih odnosa, stvaranje svetskog mira. (oko 90 min)

Drugi korak

Pripremno predavanje: Mehanizam, priroda, poreklo i osnovni principi TM. Osnovne razlike između TM i drugih oblika meditacije (oko 30 min).

Treći korak

Lični intervju: Kratak lični razgovor između polaznika i kvalifikovanog učitelja (oko 5 minuta)

Četvrti korak

Lična instrukcija: Polaznik neposredno prima postupak meditacije od kvalifikovanog učitelja (oko 60 min)

Peti korak

Prvi dan provere: Polaznici dobijaju intelektualno znanje o znacima ispravne i neispravne meditacije i više detalja o samoj praksi, što se na kraju i praktično proverava. (oko 60 minuta)

Šesti korak

Drugi dan provere: Unutrašnji i spoljnji potez meditacije objašnjeni u svetlu ličnih iskustava koje su polaznici doživeli. (oko 60 minuta)

Sedmi korak

Treći dan provere: Vizija cilja – razvoj viših stanja svesti i potpunog mentalnog potencijala. (oko 60 minuta)

Faza 2 – prateći program

Kada jednom završite osnovni kurs od sedam koraka, imate mogućnost da doživotno meditirate bez bilo kakvih dodatnih saveta i znanja. S druge strane, za ljude koji žele brži napredak, osmišljen je celovit system za postizanje maksimalnih dobrobiti u najkraćem vremenskom roku.

Za početnike je svakako najvažnije da imaju mogućnost redovne provere meditacije i redovan kontakt sa kvalifikovanim učiteljem, kako bi u svakom trenutku mogli da otklone bilo koju nedoumicu koja se može pojaviti. Dalje, meditiranje u grupi daje efekat na kvadrat.

Zbog toga se u većini centara bar jednom nedeljno organizuju grupni sastanci. Naravno, postoji i obilje naprednih tečajeva koje svako bira u skladu sa svojim interesovanjima.

Da li su sve meditacije iste?

James Krag, lekar

Predsednik Udruženja Psihijatara Virdžinije i član Američke asocijacije psihijatara. Četiri godine je bio predsednik Virginia Association of Community Psychiatrists, a trenutno radi kao medicinski direktor na Liberty Point, ustanovi za boravišno lečenje adolescenata sa psihičkim problemima.

Kao što postoje mnogobrojne vrste meditacija, postoje i mnogi pristupi nazvani “meditacija”. Najviše naučnih istraživanja bilo je usmereno na delovanje tehnike transcendentalne meditacije i nalazi jasno ukazuju da TM tehnika bolje utiče na zdravlje nego druge mentalne tehnike s kojima je poređena.

Ako neko istraživanje pokaže da određeni lek pomaže kod neke bolesti, bilo bi neodgovorno zaključiti da i svi ostali lekovi takođe pomažu kod te bolesti. Na isti način, istraživanja o transcendentalnoj meditaciji ne treba generalizovati i rezultate pripisivati drugim tehnikama koje sadrže reč “meditacija”.

Inteligentno je izabrati ono što deluje i što je podržano istraživanjima. Zbog toga ja snažno podržavam uvođenje upravo transcendentalne meditacije u naše škole i zdravstveni sistem.

link: http://stm.rs/ucenje

2024 © Dejan Zoksimovski